2013. szeptember 4., szerda

Szilvás Galette

Szilvás Galette

A galette francia eredetű, a gyümölcspiték kategóriájába tartozik. A hagyományos pitével vagy tarttal ellentétben a galette rusztikusabb, nagyobb szabadságot ad a végleges külső kialakításában. Az elkészült és előhűtött tésztára miután rápakoltuk a tölteléket, csak kedvünk szerint ráhajtogatjuk a szélét. A galette esetében nem kell azon aggódni, hogy nem lesz tökéletesen visszahajtva a tészta széle, mivel amúgy is rusztikus külsőt kell kölcsönözni neki. 
Ami még a galette mellett szól, amellett, hogy könnyen formázható, hogy sokkal könnyebb, ropogósabb tésztát kapunk sütés után, mint a tart esetében.


A tésztája könnyen formázható, puha, vajas. Amikor a tésztát készítsük arra vigyázzunk, hogy hideg késsel elegyítsük a vajat a liszttel, miután már morzsaszerű keveréket kaptunk, hideg kézzel óvatosan összegyúrhatjuk. Ne gyúrjuk túl sokat.
A sütemény könnyű és gyors elkészíthetősége volt az, ami miatt végül hozzáláttam és elkészítettem kedves barátaink érkezéséig. Mondanom sem kell el voltak ragadtatva tőle, aminek természetesen én nagyon örültem :) Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki!


Hozzávalók:

Pate Brisee (omlós tészta):
1 1/2 bögre finom liszt
170 g vaj, felkozkázva
1/4 tk. só
víz, amennyit felvesz

Töltelék:
1/4 bögre + 1/5 bögre cukor
3 ek. darált mandula
3 ek. finom liszt
1 kg szilva, kimagozni és darabolni
3 ek. vaj, kicsi darabokban
szilvalekvár a tetejére

Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet a sóval és a vajjal keverjük el. Kés segítségével a vajat a liszttel úgy dolgozzuk össze, hogy morzsaszerű állagú tésztát kapjunk. Majd hideg kézzel kezdjük egyneművé dolgozni a tésztát, szükség esetén adjunk hozzá kevés vizet.
2. Vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra, majd a sodrófa segítségével rakjuk át a sütőpapírral kibélelt tepsire és tegyük 20 percre hűtőbe. Ha a tepsink nem fér be a hűtőbe a következőt tehetjük, a sütőpapírra helyezett tésztát a papírral együtt óvatosan fel lehet tekerni és így már könnyebben elfér a hűtőben. Közben melegítsük elő a sütőt 200 C fokra.
3. Egy tálban keverjük össze az 1/4 bögre cukrot, a mandulát és a lisztet. A keveréket szórjuk a kinyújtott tésztára úgy, hogy a szélén szabadon hagyjunk 4-5 cm-et. A darabolt, szeletelt szilvát helyezzük a tetejére, és rakjuk rá a vaj darabkákat is. Az 1/5 bögre cukor egy részét szórjuk a tetejére. Hajtsuk vissza a tészta szélét, úgyhogy szépen keretbe foglaljuk a töltetléket. Ha töredezne a tészta akkor várjunk egy picit, amíg felenged. A fennmaradt cukorral szórjuk meg a tésztát.
4. Süssük 1 órán keresztül a galettet, amíg a gyümölcsök megpuhulnak és a tészta szép barna lesz. Ha a gyümölcsleve kifolyik a sütőpapírra, akkor igyekezzünk a galettet kicsit odébb mozdítani kés segítségével, hogy ne ragadjon és ne süljön bele a kifolyt lébe. Miután megsült és kivettük a sütőből még melegen kenjük meg a tetejét szilvalekvárral, majd hagyjuk kihűlni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése