2013. szeptember 6., péntek

Mandulás Búzadara Szuflé Szilvalekvárral

Mandulás Búzadara Szuflé Szilvalekvárral

A tegnap úgy alakult, hogy sok tej volt itthon, ha nem készítek valamit belőle meg is romlik és nem szerettem volna, ha kárba veszik. Rögtön arra gondoltam készítek egy kis tejbegrízt, úgy sem ettünk már rég olyat. Ki is nyitottam a hűtőajtót, hogy vegyem elő a tejet, amikor rám kacsintottak a tojások és abban a pillanatban tudtam, hogy nem sima tejbegrízt fogok készíteni. A tojások láttán mit sem volt egyszerűbb kitalálni, minthogy kipróbáljam a dara szuflét, hisz igazából az alapja nem más mint a tejbegríz dúsítása a tojásokkal. Mindenképp szerettem volna valamit még hozzáadni, hogy ne csak egy sima tejbegríz legyen.Ekkor jutott az eszembe, hogy még van darált mandulám a Szilvás Galette http://sunykitchen.blogspot.ro/2013/09/szilvas-galette.html óta, azt kell mondanom mindenképp megérte mandulával készíteni, ínycsiklandó ebéd utáni desszert lett :)


Hozzávalók:
4 személyre

5 dl tej
80 g búzadara
25 g + 25 g cukor
2 db tojás
5 ek. darált mandula
1 citrom reszelt héja
20 g vaj

Formához:
vaj
zsemlemorzsa

Tálaláshoz:
4 ek. szilvalekvár

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra.
2. A tejben főzzük meg a búzadarát 25 g cukorral, közben kevergessük.
3. A főtt grízhez adjuk a vajat, elkeverjük és egyenként elkeverve hozzáadjuk a tojások sárgáját is.
4. Belekeverjük a darált mandulát és a citromhéjat is.
5. 25 g cukorral a tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a tejbegrízbe.
6. 4 db szuflé formát kivajazunk, megszórunk zsemlemorzsával és beletöltögetjük a grízes masszát.
7. 200 C fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
8. Egy-egy ek. szilvalekvárral tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése