2014. február 16., vasárnap

Zöldfűszeres, sajtos és sós tekercsek

Zöldfűszeres, sajtos és sós tekercsek

Egyszerű kelt tésztából készült sós finomság. Ízesítése, fűszerezése könnyen variálható, kedvünk szerint készíthetünk sajtosat, zöldfűszereset vagy sima sósat, de akár édes töltelékkel is el tudom képzelni ezt a tésztát, vagy gombás baconos változatban. Azt hiszem legközelebb ki is próbálom ezt a verziót is :)

 


Hozzávalók:

Tésztához:
80 dkg liszt
5 dkg élesztő
4 dl tej
1 kk cukor
1 dl olaj
2 tk só
2 ek kefir

Töltelékhez:
25 dkg vaj
2 tojássárgája
ízlés szerint só
reszelt sajt
szárított zöldfűszerek, én bazsalikomot és oregánót használtam

Tetejére:
1 felvert tojás
szezámmag, de mákot is lehet szórni
sajt
tengeri só


Elkészítés:

1. Langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
2. A liszthez adjuk a sót, az olajat, a kefirt és végül a tejes keveréket is. Sima tésztává dolgozzuk, letakarjuk és meleg helyen 30-40 percet pihentetjük.
3. Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket. A vajat a tojássárgákkal és a sóval krémesítjük. Előkészítjük a reszelt sajtot és a fűszereket.
4. A tésztát 4 cipóra osztjuk és hasonlóképpen 4 részre osztjuk a vajkrémet. A cipókat téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a vajjal és kedvünk szerint megszórjuk sajttal vagy zöldfűszerekkel vagy mindkettővel. Én 4 verziót készítettem, egy sima vajasat, egy vajas zöldfűszereset, egy vajas sajtosat és egy vajas zöldfűszeres sajtosat :) Miután a tölteléket elsimítottuk a tésztán bejgliszerűen feltekerjük, figyeljünk arra, hogy jó szorosan tekerjük. Az így keletkezett rudakból szeleteket vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
5. A tekercseket lekenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal vagy sajttal. Ebből is több verzió készült, 1 tojásos szezámmagos, 1 tojásos sajtos, 1 tojásos sajtos szezámmagos, 1 tojásos szezámmagos sajtos tengeri sós :)
6. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük, vigyázzunk, hogy ne nagyon száradjanak ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése