2013. október 19., szombat

Levendulás keksz

Levendulás keksz

Elsőre talán szokatlanul hangzik az, hogy levendulával ízesítsünk valamit, mivel általában a molyokat szoktuk vele elűzni és egyéb aromaterápiás célokra használjuk. A levendulás kekszet érdemes kipróbálni reggeli kávé kíséretében, vagy igazi ínyenc ajándék lehet szépen becsomagolva. Állítólag Kate Middleton is levendulás kekszet rágcsált reggelente várandóssága ideje alatt, mivel a levendulának jótékony hatása van a reggeli rosszullétekre.
A nyáron szedett levendulavirágokat könnyen tartósíthatjuk, akkor érdemes szedni amikor a legsötétebbek a virágai. A virágokat légmentesen záródó üvegben akár évekig is eltarthatjuk. Levendulás cukrot is könnyedén készíthetünk, nem kell egyebet tennünk, mint virágokat tenni a cukortartóba. 



Hozzávalók:

125 g vaj
55 g cukor
2 tk. szárított levendulavirág 
1 tk. vanília kivonat
1/2 tk. só
55 g liszt


Elkészítés:

1. A vajat a cukorral és a levendulával habosra keverjük. 
2. Hozzáadjuk a vaníliát és a sót, majd a lisztet és puha tésztává keverjük.
3. Miután a lisztet a vajas keverékkel összedolgoztuk sima tésztává gyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe rakjuk.
4. 30 perc után kivesszük a hűtőből a tésztát és kb. fél centi vastagra nyújtjuk.
5. A kinyújtott tésztából derelyevágó segítségével négyzeteket vágunk, de használhatunk kedvünk szerint különböző kekszvágó formákat is.
6. A kiszaggatott tésztát sütőpapírral bélelt lemezre rakjuk, megszórjuk kristálycukorral és 10-15 perc alatt készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése